16/4/08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ARMAGNAC CHATEAU DE LAUBADE

http://telegourmet.weebly.com/1/category/spirits/1.html

Εδώ μπορείτε να δείτε τα σχόλια του γνωστού δημοσιογράφου κρασιού Θόδωρου Λέλεκα, σχετικά με τη γευστική δοκιμή των Armagnac του Château de Laubade στις 13 Απριλίου.

15/4/08

TASTING ARMAGNAC FROM CHATEAU DE LAUBADE - 13 Απριλίου 2008


Την Κυριακή 13 Απριλίου το Λίθοινον είχε την τιμή να φιλοξενήσει μια ασυνήθιστη γευστική δοκιμή ενός αποστάγματος ίσως όχι ευρέως γνωστού στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα ιδιαιτέρως εξαιρετικού.

Armagnac Château de Laubade το περί ου ο λόγος...

Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Stephen Lemaître Export Director του Château Laubade που βρίσκεται στο Bas-Armagnac, πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των Armagnac αποκλειστικά σε Sommelier και δημοσιογράφους του χώρου και διοργανώθηκε από κοινού από την "Κληρονόμοι Καμπέρη Ε.Π.Ε.", αποκλειστικό αντιπρόσωπο των προϊόντων του Château de Laubade στην Ελλάδα, και το Λίθοινον.

Δοκιμάστηκαν 6 διαφορετικές ετικέτες αρχίζοντας από το Blanche d'Armagnac, ένα διάφανο και αρωματικό eau-de-vie που κυρίως πίνεται παγωμένο σαν απεριτίφ. Στη συνέχεια δοκιμάστηκαν 2 μη χρονολογημένες ετικέτες, οι VSOP και XO και η γευστική έκλεισε με 3 χρονολογημένες (millesimes) ετικέτες των ετών 1993, 1978 και 1957 αντίστοιχα.





Château de Laubade

Το οινοποιείο

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Château de Laubade ιδρύθηκε το 1870 στην καρδιά της Γασκώνης. Το 1974, ο Mauritius Lesgourgues αγοράζει την έκταση των 120 εκταρίων με μεικτές καλλιέργειες στην περιοχή Bas-Armagnac. Εκείνη την εποχή, το κτήμα έχει μόνο 40 εκτάρια αμπελώνα. Αφού πέρασε στα χέρια του γιου του Jean Jacques Lesgourgues, ο οποίος εξειδικεύει την έκταση στην αποκλειστική παραγωγή του armagnac, το κτήμα, έχοντας 100 στρέμματα αμπελώνων σε ένα ενιαίο κομμάτι, γίνεται το μεγαλύτερο στο Armagnac και αποκτά την ονομασία προέλευσης ανωτέρας ποιότητας (reference quality of Appellation). Σήμερα η 3η γενιά της οικογένειας είναι υπεύθυνη για το μέλλον αυτού του αμπελώνα, που αντικρίζει τα Πυρηναία, στην καρδιά του Bas-Armagnac, το πιο ωραίο κομμάτι της περιοχής, όπου τα καλύτερα armagnac έχουν δει το φως.Τέσσερις ποικιλίες λευκών σταφυλιών (Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard και Baco) καλλιεργούνται σε αυτήν την έκταση των 107 εκταρίων. Κάθε ποικιλία δίνει τη δική της τυπικότητα στο armagnac και από τη μίξη τους παράγονται αυθεντικά, εκλεπτυσμένα και πολύπλοκα 'eaux-de-vie'.
Το Château Laubade είναι ένα από τα λίγα κτήματα που ειδικεύονται σε παλαιωμένα armagnac. Με την αξιοσημείωτη φινέτσα του, το βάθος της γεύσης και το σκούρο, δυνατό χρώμα, αυτό το armagnac θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο και είναι ως γνωστόν το αγαπημένο πολλών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Επειδή χρησιμοποιούνται μόνο επιλεγμένα σταφύλια για να γίνουν τα armagnac του Château Laubade, η ετήσια παραγωγή περιορίζεται σε λιγότερο από 40.000 φιάλες, και τις χρονιές, κατά τις οποίες τα σταφύλια δεν πληρούν τα πρότυπα του Château, δεν προχωρούν σε παραγωγή.
ΤΑ MILLESIMES LAUBADE
Το Armagnac έχει μακρά παράδοση στον τρόπο παραγωγής και συντήρησης παλαιωμένων αποσταγμάτων (eau de vie από 100% το ίδιο έτος συγκομιδής και απόσταξης).
Τα παραδοσιακά blends του Château de Laubade έχουν παραχθεί αποκλειστικά από σταφύλια του κτήματος και αποτελούνται εξ ολόκληρου από τέσσερις ποικιλίες Ugni Blanc, Baco, Folle Blanche και Colombard. Η παραγωγή των armagnac συνδέεται στενά με την συγκομιδή των σταφυλιών, η οποία περιορίζεται από χρόνο σε χρόνο στην κορφή του αμπελιού και είναι καλά ελεγχόμενη.
Τα EAUX DE VIE έχουν μακράν καλύτερη ποιότητα αυτής που απαιτείται από το νόμο - σταφύλι το σταφύλι, χρονιά τη χρονιά, αποκλειστικά σε δρύινα βαρέλια της Γασκώνης, που φτιάχνονται στο κτήμα. Αυτό κάνει την κομψότητα, τον πλούτο, την πολυπλοκότητά τους και, κατά συνέπεια, την υψηλή ποιότητα τους μοναδικά.
Οι χρονιές γίνονται με τη συγκομιδή των σταφυλιών ανά ένα έτος. Κάθε χρονιά είναι μοναδική και έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και προσωπικότητα. Παλαιώνουν αργά στο τεράστιο κελάρι του Château Laubade, σε δρύινα βαρέλια 400 λίτρων, στα οποία αποκτούν σώμα, άρωμα και ένα πλούσιο χρυσό-καφέ χρώμα. Αυτά τα armagnac εμφιαλώνονται κατόπιν παραγγελίας και συσκευάζονται σε μια όμορφη ξύλινη συσκευασία δώρου. Το Château de Laubade διατηρεί αρχείο με χρονιές παλαίωσης armagnac από τη δεκαετία του 1880.Το Château de Laubade είναι από τους μεγαλύτερους ειδικούς παλαιωμένων αποσταγμάτων (vintages) και στα γηραιά κελάρια του εντοπίζονται ίχνη πέρα από έναν αιώνα ιστορίας. Μέχρι σήμερα, πάνω από 70 vintages είναι διαθέσιμα στην αγορά και το αρχαιότερο χρονολογείται από το 1886. Η ημερομηνία εμφιάλωσης, η οποία πιστοποιεί την πραγματική ηλικία παλαίωσης του αποστάγματος, εμφανίζεται σε κάθε φιάλη Laubade.